E Diel, 1 Nëntor 2026

Çfarë ndodh me llogaritë online kur ju të vdisni? Google e ka një zgjidhje

google-afterlifeNdërsa Google nuk mund të përgjigjet çfarë ndodh me ju, kur ju nuk vdisni, ajo është duke u përpjekur për të shpjeguar se çfarë ndodh me personalitet tuaja online.

Gjigandi i kërkimit ka lëshuar faqen e saj ‘Llogaria joaktive’ e saj, e cila lejon një përdorues Google për të sqaruar atë që ata duan të bëhet me llogaritë e tyre YouTube, Gmail, dhe Google + pasi ata vdesin.

Përdoruesit mund të zgjedhin që të dhënat e tyre të fshihen pas tre, gjashtë apo dymbëdhjetë muajve.

Menaxheri i Google produkt Andreas Tuerk shkruajti në një post publik shoqërues të blogut se është e rëndësishme për të planifikuar politika për më të keqen.

“Jo shumë prej nesh pëlqejnë të mendojnë rreth vdekjes – veçanërisht tonës,” shkruan ai. “Por duke bërë plane për çfarë ndodh pasi ju jeni të keni shkuar, është me të vërtetë e rëndësishme për njerëzit që ju lini pas”.

Ai pranoi: “Menaxheri i llogarisë joaktive, nuk ‘është’ një gjë e madhe, disa e kanë quajtur menaxherët e llogarisë së Vdekjes.”

Në këtë post, Tuerk shpjegon se si përdoruesit e Google mund të zbatojnë shërbimin. Së pari, ata zgjedhin për sa kohë llogaria e tyre është joaktive – deri në një vit – para se të gjitha të dhënat e tyre të fshihet.

Google do të lëshojë një paralajmërim një muaj para se të dhënat në llogarinë e dikujt të jenë fshirë. Në mënyrë të ngjashme, përdoruesit mund të vini dhe të zgjedhin shërbimet që ata duan për të dërguar për njerëzit e tjerë, nga Blogger, në YouTube, Picasa Web albume, dhe kontaktet. Fjalëkalimet nuk do të kalojnë mbi të dashurit e tyre.

Një zëdhënës i Google ka thënë se në një situatë konfliktuoze, kur një anëtar i familjes ose person i interesuar donte të shikojë llogarinë e të ndjerit, kompania ‘do të nderojë me preferencën që ju keni bërë në Account Manager Pasiv në masën që lejohet nga ligji”.

Si politikë, Facebook nuk jep fjalëkalimet e përdoruesve në rast se personi ka vdekur. Përkundrazi, llogaritë janë ‘jetësuar”, do të thotë që vetëm miqtë e konfirmuar mund të shohin profilin me informacionin e tyre.

Arisa Liço/IDEA/

Më shumë nga Aktualitet

Të gjitha ›